[...] cukru • nie jeść białego pieczywa • zrezygnować z ciastek i tłustych produktów cukierniczych • nie spożywać produktów instant (dotyczy także ryżu i makaronów) • wybierać produkty bogate w błonnik pokarmowy oraz z pełnego ziarna • gotując ryż i makarony skracaj gotowanie, tak aby „doszły“ • ziemniaki gotuj w łupinkach Przykłady „dobrych“ i [...]
Przystępując do treningu z obciążeniem, musicie wiedzieć, co chcecie, aby zastosować odpowiedni program ćwiczeń. Jedno jest pewne: systematczyny trening zapewni wam zbudowanie masy mięśniowej oraz definicji (więcej mięśni, mniej tkanki tłuszczowej), możecie wyszczupleć, stać sie większymi, a nawet brać udział w zawodach. Dla większości mężczyzn [...]
[...] - budulec szkieletów stawonogów. 3. Występowanie / źródła poszczególnych węglowodanów: a. Cukry proste i dwucukry (zwykle glukoza i sacharoza): słodycze, napoje i soki, produkty mleczne (nabiał), przetwory owocowe i warzywne, sosy, b. Cukry złożone (skrobia): kasze, ryże, makarony, pieczywo, płatki zbożowe i mąka. 4. Co to jest IG [...]
[...] poprawić? 8. „Inżynieria metaboliczna” – ciekawostki przydatne w praktyce - czyli jak to się dzieje, że po zjedzeniu przesolonych frytek mam ochotę na przesłodzoną colę? - produkty, które sprzyjają nadmiernej konsumpcji, - produkty, które zmniejszają łaknienie. 9. Układanie diety – ćwiczenia - jakie dane są potrzebne by ułożyć dietę? - jak [...]
[...] wszystko czego nam potrzeba. Znajduje się tam do ściągnięcia prosty program oparty na arkuszu kalkulacyjnym. W arkuszu tym zawarte sa praktycznie wszystkie popularne produkty spożywcze wraz z tabelami zawartości poszczególnych mikroskładników. jest to zatem doskonały sposób na szybkie i bezproblemowe podliczenie co i w jakich ilościach [...]
[...] w pożywieniu: najlepsze z przetworów mlecznych źródło tego białka to biały, odtłuszczony ser biały - twaróg. Jeśli masz uczulenie na krowie mleko - pij kozie mleko, spożywaj produkty z owczego i koziego mleka, oscypki (tylko oryginalne - nie podrabiane), itp. Odżywki: tanie i średniej klasy odżywki zawierają białko mleka (kazeinę), lepiej jednak [...]
[...] kalorycznego można schudnąć ok.5 kilograsmów. DIETA NIEŁĄCZENIA- zakłada się że można jeśc wszystko, ale posiłki trzeba odpowiednio komponować. Chodzi o to że niektóre produkty zestawione razem, długo zalegają w żołądku, słabiej się spalają i odkładają w formie tłuszczyku. Najgorzej trawi się np. ziemniaki , połączone z mięsem . Twórca tej [...]
[...] odpowiedzialnym za przemianę węglowodanów i tłuszczów. Odgrywa także ważną rolę w odtruwaniu organizmu. Działa niczym doskonały filtr, który wychwytuje z krwi szkodliwe produkty powstałe w wyniku przemiany materii, oraz trucizny. Wszystkie te szkodliwe substancje są zobojętniane w komórkach wątroby, a następnie wydalane za pośrednictwem [...]
[...] białka mięsa kurczaka wynosi 79. Jak łączyć białka? Warto urozmaicić swój jadłospis, chociażby po to, aby zapewnić sobie lepszy profil aminokwasów. Jeśli zjadasz różnorodne produkty zawierające białka, tj. mięso, produkty mleczne, zbożowe oraz kombinacje produktów roślinnych, możesz być pewien, że dostarczasz pełen zestaw aminokwasów do [...]
[...] realnej konsumpcji. Różnice cenowe wynikają głównie z nakładów finansowych , jakie musi ponieść uznana firma zakupująca wysokiej jakości półprodukty , dodatki smakowe , dodatki wzbogacające odżywkę w witaminy i minerały, wszystko produkowane w dobrych i nowoczesnych laboratoriach. W cenie produktu muszą być [...]
[...] współczesnego człowieka. Wymaga jednak wysiłku i wyrzeczeń. Wynaleziono więc sposób, by zadowolić leniwych i dać im poczucie, że dbają o zdrowie. Ten szatański wynalazek to produkty “light" (z angielskiego “lekkie"). Powinny mieć znacznie mniej kalorii niż ich tradycyjne odpowiedniki. Otrzymuje się je przez obniżenie zawartości tłuszczu lub [...]
[...] białko-tłuszczową i nisko-węglowodanową. Była to dieta gdzie nie obniżano kalorii tylko ilość węglowodanów zjadanych podczas dnia, do 60g. Bez ograniczeń można było spożywać produkty mięsne. Pracownicy czuli się bardziej energiczni, nie odczuwali głodu miedzy posiłkami i co najważniejsze wszyscy tracili na wadze mimo że ta dieta miała 3000kcal. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] wolno i długotrwale, co skutecznie zabezpiecza tkankę mięśniową prze skutkami katabolizmu poabsorpcyjnego (nocnego). Na pewno warto, aby w naszej diecie znalazły się produkty mleczne oraz odtłuszczone mleko. Białko mleka zawiera również frakcje białka serwatkowego, chociaż nie jest to duża zawartość procentowa. Źródła białka mlecznego w [...]
[...] potasu, a zmniejsza się przy nagromadzeniu wapnia i magnezu. Przy prawidłowym odżywianiu należy zwrócić uwagę na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Należy tak dobierać produkty,żeby nie było nadmiaru składników kwasotwórczych. Owoce, jarzyny, mleko są zasadotwórcze,a mięso, ryby, jaja, przetwory zbożowe, słodycze - kwasotwórcze.Zawsze [...]
[...] prawdopodobieństwo, że nasz organizm dostaje wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć [...]
[...] • zapewnia optymalne warunki regeneracji potreningowej - szybki transport do mięśni składników pokarmowych, aminokwasów, • sprawnie i szybko usuwa z mięśni uboczne produkty przemian metabolicznych. Arginina (aminokwas względnie niezbędny), w różnych postaciach (jako czysta arginina, EEA, A-KIC, A-AKG), wchodzi w skład staków [...]
[...] trenujących zawodników. Prowadzisz aktywny tryb życia, ciężko trenujesz i chcesz w naturalny sposób zwiększyć produkcję kluczowych hormonów anabolicznych? Nie wiesz jakie produkty powinieneś połączyć, aby zmaksymalizować efekty intensywnych treningów i szybciej się regenerować? Próbowałeś już różnych środków, ale nie byłeś do końca zadowolony [...]
[...] ryzyko nadwagi i otyłości. Dlatego należy jeść co najmniej 3 posiłki (lub więcej) na dobę. Ostatni posiłek nie powinien być zjadany bezpośrednio przed snem. W każdym posiłku produkty zbożowe, takie jak: pieczywo ciemne, płatki, kasze, makarony lub ziemniaki. Głównym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany złożone. Najwięcej dostarczają [...]
[...] się nieprawidłowym rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej. Nierównomiernie rozmieszczone grudki tłuszczu powodują powstawanie wolnych przestrzeni, w których zbiera się woda oraz produkty przemiany materii. Cellulit najczęściej pojawia się w takich miejscach jak brzuch, uda, pośladki oraz rzadziej piersi i przedramiona. Miejsca, w których występuje [...]
[...] przyczynia się m.in. gen kodujący apoproteinę B. Białko to zamiast usuwać nadmiar tłuszczów, sprzyja odkładaniu go w komórkach. Gdy u chorych zastosowano dietę obfitą w produkty zawierające kwasy omega-3, blokujące działanie genu kodującego apoproteinę B, po kilku miesiącach płytka miażdżycowa w ich naczyniach krwionośnych zmniejszyła się [...]